El passat dijous 20 de febrer, el Molt Honorable President del Parlament de Catalunya, Josep Rull, va fer una visita oficial a les instal·lacions de Fundació Privada Atendis a Sabadell. Durant el seu recorregut, va tenir l'oportunitat de conèixer de primera mà els serveis d'atenció continuada que ofereix la fundació a persones adultes amb discapacitat intel·lectual i necessitats de suport extens i/o generalitzat.
Durant la visita, Josep Rull va recórrer les residències de 24 hores del Centre Bauma i el Centre Aral i el Centre de dia L’Aplec, que ofereixen una atenció integral orientada a desenvolupar, mantenir, incrementar o optimitzar el funcionament independent de les persones en aspectes com hàbits d'autonomia personal, desenvolupament psicomotriu, emocional, socialització, comunicació, teràpia ocupacional i foment de l'oci i el temps lliure. Tots els centres de Fundació Privada Atendis operen en règim de concert amb el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, cosa que garanteix la qualitat i la continuïtat dels serveis oferts.
El President del Parlament va expressar la seva admiració pel compromís i la dedicació de l'equip de Fundació Privada Atendis. "És inspirador veure com es treballa a Atendis per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies", va afirmar Rull. També va destacar la importància de continuar recolzant i promovent iniciatives com les de Fundació Privada Atendis, que contribueixen de manera significativa al benestar i la inclusió de les persones amb discapacitat a la societat.
La visita va concloure amb una reunió amb Montse Estrada, Gerent i Josep Suárez, president del Patronat de la Fundació Privada Atendis, en què es van discutir possibles col·laboracions futures i es va emfatitzar la necessitat de continuar treballant junts per garantir que totes les persones, independentment de les seves capacitats, tinguin accés als suports i serveis que necessiten per viure amb dignitat i autonomia.
Des de la gerència i la presidència del patronat de Atendis, també es va ressaltar la principal problemàtica amb què es troben els centres com Atendis, quant a dificultats per retenir i trobar professionals. Una situació comuna a escala general del sector social, especialment en àmbits residencials on s’afegeix el necessari treball en cap de setmana i festius. Es va posar de manifest com una de les causes l’important greuge comparatiu quant a salaris respecte a altres sistemes públics com la Salut o l'Educació, amb una diferència d'aproximadament un 36% menys de salari per a la mateixa feina en l'àmbit residencial de la discapacitat intel·lectual versus el conveni SISCAT de Salut. Una situació que no afavoreix al prestigi de la professió i fa que professionals amb la mateixa formació o qualificació optin per treballar en l'entorn sanitari, per exemple. Es va fer la referència a la urgència d’una millora de finançament públic per poder fer efectiu el compromís d’equiparació salarial ja acordat entre Generalitat de Catalunya i els principals sindicats i patronals l’any 2023, ratificat l’any 2024 i pel qual s’acaba d’aprovar també una moció al Parlament.